Tüm püf noktalarıyla hamsili pilav. Pişirin, Karadenizliler de hayran kalacak

Hamsili pilav yapmak için Karadenizli olmaya gerek yok. İşte tüm püf noktalarıyla hamsili pilav. Karadeniz’de lokantalara gittiğinizde şu kelamı duyabilirsiniz; “Hamsili pilav lokantalarda olmaz, konutta yapılır.” İşte artık, meskende çarçabuk yapabileceğiniz nefis bir hamsili pilav tanımı.

HAMSİLİ PİLAV NASIL YAPILIR?

Malzemeler

  • 1 kg hamsi
  • 2.5 su bardağı pirinç
  • 2.5 su bardağı sıcak su
  • 4 tane kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yenibahar
  • Nane ve istenilen baharatlar

Yapılışı

  • Pirinci yıkayarak suda bekletiyoruz.
  • Soğan ve sarımsakları yemeklik olarak doğruyoruz.
  • Doğradığımız sarımsak ve soğanları ekleyerek kavurma sürecine devam ediyoruz.
  • Suyu süzülmüş olan pirinçleri üzerine ekleyerek kavuruyoruz.
  • Kuş üzümü ve sıcak su ekliyoruz.
  • Pişen pilavın içerisine baharatları ve ince kıyılmış yeşillikleri ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Hamsilerin kılçıklarını temizleyerek yıkıyoruz.
  • Orta uzunluk bir tepsiyi yağlayıp tabanını unluyoruz.
  • Tepsinin ortasından başlayarak hamsilerin parlak olan kısımları dışta kalacak halde diziyoruz. (Çok sık bir şekilde)
  • Hamsilerin üstüne hazırladığımız pilavı dökerek güzelce içerisine yayıyoruz.
  • Tepsinin kenarından sarkan hamsileri içe hakikat katlıyoruz.
  • Diğer hamsileri ise pilavın üstünü örtecek biçimde kapatıyoruz
  • Hazırladığımız hamsili pilavın üstünde yarım çay bardağı zeytinyağı gezdiriyoruz
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında hamsileri kızarana dek pişiriyoruz.
  • Hamsi pilavı yanına ne masraf?
  • Hamsi pilavının olduğu menüye sarı mercimek çorbası çok yakışır. Dilerseniz Karadeniz yöresine has karalahana çorbası yapabilirsiniz.
  • Bu nefis menüye mısır ekmeği ekleyebilirsiniz.
  • Marul salatası ve mor lahana mezesi ile sofrayı zenginleştirebilirsiniz.

Hamsili pilava ilişkin birinci tanım, 1764 yılında yazılmış bir risalede karşımıza çıkmıştır. Tek bir ile aittir demek pek hakikat olmaz sanırım. Rize ve Trabzon başta olmak üzere çoklukla Karadeniz bölgesinde tüketilen bir yemek çeşididir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir