Enfeksiyon hastalıklarına karşı beslenmede diyetisyen uyarısı

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte mevsim geçişi devrinde birçok kişi enfeksiyon hastalıklarıyla uğraş etmeye başladı.

Okulların da açılmasıyla hastalıkların daha kolay yayılması, birçok kişinin hastanelere akın etmesine neden oldu. Her mevsim geçişi artış gösteren enfeksiyon hasatlıklarına karşı alınabilecek ferdî tedbirler tekrar ön plana çıktı.

Hastalıklara karşı alınabilecek en değerli kişisel tedbirin beslenme olduğunu belirten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Memnun Oğuz, “Hastalıklardan korunmak için meyve, zerzevat tüketimi artırılmalıdır” dedi.

“YETERLİ VE İSTİKRARLI BESLENMEK ÖNEMLİ”

Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için birden çok kişisel tedbirin alınabileceğini belirten Diyetisyen Keyifli Oğuz, meyve ve zerzevat tüketiminin artırılması gerektiğini söylerken şu tabirleri kullandı:

“Sağlıklı bir ömür sürmek, enfeksiyon hastalıklarından korunmak için kâfi ve istikrarlı beslenmek, fizikî aktiviteyi aktırmak değerlidir. Mevsim değişikliklerinde üst teneffüs yolları enfeksiyonları, soğuk algınlığı olayları artıyor. Hastalıklardan korunmak için meyve, zerzevat tüketimi artırılmalıdır.

Dünya Sıhhat Örgütü bilgilerine nazaran günde 5 porsiyon meyve ve zerzevat tüketilmelidir. Bunun için antioksidan özelliği olan A ve C vitaminlerinden yana güçlü kış sebzelerinden havuç, kabak, ıspanak, brokoli, lahana, karnabahar, meyvelerden ise portakal mandalina, elma, nar, greyfurt, ayva tüketilmelidir. E vitamini açısından varlıklı olan yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, fıstık, ceviz üzere yağlı tohumlular bağışıklık sistemini güçlendirir.

Güneş ışınlarından sentezlenen D vitamini yeniden bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kış aylarında güneşli günlerden faydalanmakta yarar vardır. Haftada 1-2 defa balık tüketilmelidir. Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için bol su tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Günde 2-2,5 litre su içilmesi ziyanlı ögelerin bedenden atılmasını sağlar. Kış aylarında kuşburnu, ıhlamur, adaçayı üzere içecekler sıvı tüketimini takviyeler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir