Hileli gıdalar anlık paylaşılacak… Bakanlık, tüketicilere sistemi açıyor!


İSTANBUL (İGFA)- Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen “Güvenilir Besinde Yeni Dönem” bahisli basın toplantısı yaptı.

Bakan Yumaklı, açıklamada son 1 yılda muteber besinle ilgili yaptıkları yenilikleri anlatırken, 2 Ekim Çarşamba günü itibariyle yeni başlayacakları Besin Kamuoyu Duyuru Sistemi’ni tanıttı.

“Sofralarımıza bir besinin sağlıklı ve emniyetli olarak ulaşması için öncelikle bitki sıhhatini, hayvan sıhhatini ve yem güvenilirliğini sağlamamız gerekiyor” diyen Bakan Yumaklı, sağlıklı bir bitkisel üretim için son periyotta yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Bakan Yumaklı, insan, hayvan ve etraf sıhhati açısından tehlikeli kimyasallar sınıfında yer alan 7 bitki müdafaa eserinin etkin unsurunu yasakladıklarını, kalıntıyla faal çaba için yeni çalışmalar başlattıklarını, kimyasal çabaya alternatif olarak Biyolojik Gayret Desteği’ni yüzde 100 artırdıklarını, QR Kodlu Bitki Sıhhat Sertifikası ve Doğrulama Sistemi’ni uygulamaya koyduklarını, ihraç edilen lakin çeşitli nedenlerle geri dönen taze meyve-sebze eserlerinin denetimlerini ülkeye birinci hudut giriş noktasında yapmaya başladıklarını anlattı.

Sağlıklı hayvansal üretim için şap aşılamasını 3’e çıkartarak olay sayısını geçen yıla nazaran yüzde 79 azalttıklarını, veteriner yol denetim ve kontrol istasyonları açmaya başladıklarını, ari işletme olma konusunda kolaylıklar sağladıklarını bildiren Bakan Yumaklı, kesimhanelere izlenebilir kamera kurulmasını mecburî hale getirmek için düzenlemelerin sürdüğünü kaydetti.

Tüketicinin yanıltılmasını önlemek ve klâsik eserleri korumak için kimi besinlerde katkı unsurlarının kullanımını yasakladıklarını lisana getiren Bakan Yumaklı, nar ekşisi ve limon suyu izlenimi veren eserlerin üretimini yasakladıklarını, bal bildirisini güncellediklerini, arı eserleri olan propolis, arı ekmeği, arı sütü ve arı poleninde besin güvenilirliği kriterlerini belirleyen mevzuatı birinci defa yayımladıklarını, destek edici besinlerde kullanılan probiyotik mikroorganizmalara yönelik yeni ek kriterler belirlediklerini, eş vakitli sektörel besin kontrolleri başlattıklarını da ayrıntılı biçimde anlattı.

Bakan Yumaklı, bu çalışmaları ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, bölüm temsilcileri ve tüketici temsilcileriyle iş birliği halinde yaptıklarını tabir etti.

“YILLIK 1,3 MİLYON RESMİ DENETİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ihbar şikâyet çizgisi olan Alo 174 Besin Çizgisi ile tüketicileri resmi denetim sürecine dahil ettiklerini vurgulayarak, “Bu manada bir diğer hizmetimiz olan Besin İşletmelerinde Karekod uygulamasını 7 Haziran Dünya Besin Güvenilirliği Günü’nde uygulamaya başladık.” dedi.

7 bin 800 denetim görevlisiyle yıllık 1,3 milyon resmi denetim gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, “Ülkemizde Bakanlığımıza kayıtlı yahut onaylı 97 bini üretim, 341 bini satış, 286 bini toplu tüketim yeri olan toplam 724 bin besin işletmesi mevcut. Resmi denetimlerde besin işletmelerinin hijyeni, besin etiket bilgileri, uyulması gereken ısı gereklilikleri, izlenebilirlik kayıtları ve sorumlu oldukları dokümanların denetimi üzere birtakım gerekliliklerin denetimini yapıyoruz. Resmi denetimlerimizin tamamı risk aslına nazaran belirlenir. Düşük riskli olsa da her besin işletmesine en az yılda bir sefer kontrol yapılır. Bu sıklık kimi ülkelerde 3 yıla kadar uzamaktayken, ülkemizde işletmeler kesinlikle her yıl en az bir kere kontrole tabi tutulur. Bu yıl şu ana kadar 940 bin kontrolde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon lira idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa hata duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1,5 milyona yakın kontrol gerçekleştirmiş olacağız. İşletmenin risk durumuna nazaran bu sayı ülkemizde 2-3, şikâyet durumuna nazaran daha fazla olabilir.” diye konuştu.

“TAKLİT VE HİLELİ BESİN LİSTELERİNİ ANLIK PAYLAŞACAĞIMIZ SİSTEME GEÇİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tespit ettikleri uygunsuzlukları mevzuattaki tüm idari süreçleri tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, “Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit yahut tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen besinler ile bireylerin hayatını ve sıhhatini tehlikeye düşürecek biçimde bozulmuş, değiştirilmiş besinler, Bakanlığımız tarafından 6 kademeli bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Rastgele bir yayınlama dönemi yoktu ve toplu halde yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak. Sistemi yarın saat 09.00 prestijiyle kullanıma açacağız. Birinci açtığımızda 1 Ocak’tan bu yana kontrollerimizde besin kamuoyu duyurusuna bahis olan marka ve firmalar burada yer alacak. Yarından itibaren artık her yeni sonuç ek bir satır olarak bu internet sitesinde ve bahsettiğimiz uygulama biçimiyle yer alacak. Tüketicilerimizin yanlışsız, süratli, şeffaf bilgilendirmesi ismine hayata geçireceğimiz bu sistemin iyi olmasını diliyorum” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir